Az ergonómia, mint tudományág már régóta az egyik legfontosabb szempont, ha bármilyen használati tárgy tervezése a cél. Ha pedig valamilyen napi szinten használt területről van szó, mint egy iroda vagy egy konyha, akkor kihagyhatatlan, hogy a személyes és általános szempontokat figyelembe vegyünk.
A konyhaszekrény méretei is ezt támasztják alá, így az alsó szekrény, kamraszekrény mélysége mindig nagyobb, mint a felső szekrénynél.
Ennek egyik oka, hogy a felső szekrény a falra van akasztva, aminek el kell bírnia annak súlyát, viszont a könnyebb ki és bepakolás miatt is jobb, hogy ez keskenyebb, hiszen nehezebben érjük el a belső részeket.
melyik elem milyen méretű legyen?
Munkalap
- Mélysége: 60 cm
Alsó szekrény
- Mélysége: 50-60 cm
- Magassága: 90 cm munkalappal
- Szélessége: 25-120 cm
Felső szekrény
- Mélysége: 30-35 cm
- Magassága: Ez attól függ, van-e tetőtér, ferde fal a konyhában, mi a belmagasság
- Szélessége: 25-120 cm
Kamraszekrény
- Mélysége: 50-60 cm
- Magassága: Ez attól függ, van-e tetőtér, ferde fal a konyhában, mi a belmagasság
- Szélessége: 25-60 cm
melyik tároló hova kerüljön?
Mennyi helyet hagyjunk az egyes konyhai elemek között?
A konyha elrendezése meghatározó, nem mindegy hogy két munkaterület vagy egy mosogatógép és étkező asztal közötti helyről beszélünk. Erről bővebben itt olvashatsz.
A másik nem elhagyható dolog, hogy nagyon sok baleset történik konyhában, amit meg tudunk előzni gondos tervezéssel. Konyhai balesetek történhetnek, de amit lehet, küszöböljünk ki azzal, hogy két konyhában lévő embernek megfelelő nagyságú helye van az egyes tevékenységekhez, és ugyan így, ha csak egy személy főz, mosogat, pakol, étkezik.
Ügyeljünk, arra, hogy tartsuk a képen látható távolságokat.
milyen az ideális elrendezés?
A konyhai elrendezésekről egy másik bejegyzésünkben is beszámolunk, ezt itt tekintheti meg.
Az elrendezés, vagyis a konyhai elemek és munka zónák elhelyezkedése attól függ, a leendő konyha tulajdonos mit szeretne. Ez legtöbbször már tesztünkből kiderül.
Adott az alapterület, ehhez lehet venni az egyéni sajátosságot, életvitelt, főzés gyakoriságát, egy háztartásban élők számát, stb.
Úgy kell elhelyezni a mosogatógépet, mikrót, mosogató tálcát, hűtőt, főzőlapot, sütőt is, hogy a fentiek szerint minél kevesebb utat kelljen bejárnunk az egyes tevékenységek között.
Az ergonomikus munkaháromszög alapján a háromszög szögei ne legyenek túl közel, vagy túl távol egymástól. Vagyis legyen elegendő helyünk a munkavégzéshez, de ne kelljen túl sokat menni sem az egyes műveletek között.
Ha a fentieket nem tartjuk be, a főzés és egyéb konyhai időtöltések életünk megkeserítőivé is válhatnak.
A KIKOL konyhaszakértőjével olyan konyhát sikerül kialakítani, ahol bármely méret vagy elrendezés mellett döntünk, élmény lesz a konyhában eltöltött idő.