Az elemes bútor előnye, hogy gyakorlatilag végtelen számú elrendezést hozhatunk létre annak fényében, mekkora hely és milyen anyagi keret áll rendelkezésünkre.

Fontos előre leszögezni, pontosan mire használnánk a konyhát, erről itt találsz bővebb leírást.
Nézzük, mely típusok a legelterjedtebbek, és miért.

Lineáris konyha

L alakú konyha

U alakú konyha

Konyhasor konyhaszigettel

Konyhasor munkapulttal

Lineáris konyha

A legegyszerűbb, egy soros elrendezés. Minden elem, konyhai gép és szekrény egy falon helyezkedik el.  Ugyan úgy használhatunk kamraszekrény, alsó és felsőszekrény elemeket, sőt a felsőszekrényt akár dupla sorba is tehetjük, hogy minél jobban kihasználjuk a helyet. A munka háromszög így egy vonallá alakul át, érdemesebb így kisebb helyiségbe választani ilyen elrendezést, vagy olyan otthonokba, ahol jellemzően egyszerre csak egy ember főz.

L alakú konyha

Praktikus konyha elrendezés, amely sok tárolási lehetőséget és munkafelületet ad. Középen pedig egy étkezőasztal is elfér, így amerikai stílusú konyhának ideális. A munkaháromszög megfelelően megvalósul, ergonomikus, kényelmes az ilyen konyha használata.
A konyha sarok elemét érdemes úgy kialakítani, hogy itt se keletkezzen holt tér, mivel ez is pakolási lehetőséget biztosít.

U alakú konyha

Kis, különálló konyhába jó választás. A két munkafelület között kényelmesen lehet mozogni, két ember is kényelmesen tud mozogni, főzni, mosogatni. Legalább 120 cm távolságnak kell lennie a két munkafelület között, hogy kényelmesen lehessen mozogni.
Itt két sarok elem lesz, amit ügyesen kihasználva, plusz pakolási lehetőséghez jutunk. Erre számos megoldásunk van.

Konyhasor konyhaszigettel

A konyhasziget sok új lehetőséget nyújt, amennyiben van neki hely. Mosogató, főzőlap is helyezhető rá (amennyiben lehetséges a víz elvezetése), illetve magasítóval pult is kialakítható, ahová bárszékekkel leülhetünk egy gyors vacsorára vagy egy pohár borral.
Nem feltétlenül kell lineáris, egy soros konyhához illeszteni, bármely konyha variációval megállja a helyét.

Ideális ha sok vendéget fogadunk, igazi látványkonyhát valósíthatunk meg.

Konyhasor munkapulttal

A munkapult megfelelően elválasztja a nappalit és konyhét vagy ebédlőt és konyhát. A sarok elemmel sem kell bajlódnunk, hiszen akár úgy is ki lehet alakítani, hogy a pult kívül eső részén is legyen egy ajtó. A pult fölött lelógó lámpákkal tehetjük fényesebbé és design-osabbá a teret. Sok munkafelület, ideális amerikai típusú konyhába. Érdemes elkerülni, hogy két munkafelület egymással szemben legyen, mert így megnehezíti, hogy 2 személy egyidejűleg dolgozzon.

A fenti típusok bármely kombinációja

A lehetőségek tárháza végtelen. Konyhaszigetet gyakorlatilag bármely konyhához tehetünk, ahogy pultot is lehet illeszteni külön álló elemként a falhoz. Ami fontos, hogy mindez összhangban legyen az életvitelünkkel és a lakás többi elemével.
A konyha egy hosszú távú befektetés, megéri időt és pénzt szánni a gondos tervezésre.