A konyhabútor hosszú távú befektetés.
Mindenkinek mást jelent, valakinek jó beszélgetéseket, van akinek leckeírást, finom vacsorákat vagy éppen hosszasan kivitelezett főzést. És még sorolhatnám.

A legfontosabb tehát az, hogy figyelembe vegyük, a család mely tagja mire szeretné használni.
A legtöbben az egyedi konyhabútor mellett döntenek, szemben az elemes darabokkal, hiszen egy szakember segítségével tudjuk így megvalósítani a számunkra legtökéletesebb megoldást.

Amit először a tervező megkérdez, hogy van-e bármilyen elképzelés, vízió az új konyháról.
Itt két irányba indulhat a beszélgetés, annak fényében, az érdeklődőnek mennyire van határozott elképzelése.

Miket kell megkérdeznünk magunktól, vagy mit kérdez meg a tervező?

Amennyiben az érdeklődő tanácstalan úgy az alábbi kérdéseknek biztosan fel kell merülniük:

Milyen nagy konyhát szeretnénk, mik a lehetőségeink ahova szeretnénk beépíteni?

Mekkora hely áll rendelkezésre, amerikai vagy hagyományos konyhát szeretnénk? Egy amerikai konyhában ugyanis ott a lehetőség hogy pultot, konyhaszigetet tegyünk be, ami meghatározza a konyha elrendezését.

A család mely tagjai és milyen gyakran főznek benne, és hányan vagyunk a háztartásban?

Ha jellemzően a pár mind két fele főz, és nagy a magasságbeli eltérés, akkor érdemes úgy kialakítani, hogy a munkapult akár 2 magasságban is elérhető legyen.
Nem mindegy az sem, hányan lakunk otthon, hiszen a konyhában megforduló emberek számát is meghatározza ez és azt is, hogy hány emberre kell főzni, vagyis mennyire lehet kihasználva a konyha.
A kapacitást ennek megfelelően kell alakítani.

Milyen egyéb tevékenységeket szeretnénk itt végezni? Pl.: leckeírás, TV nézés

Ha van lehetőség és igény, hogy kialakítsunk helyet ahol a család leülhet, elbeszélgethet, vagy miközben az egyik szülő főz, a gyerek leckét ír, akkor ezt mindenképpen figyelembe kell venni.

Milyen az élettempónk? Együtt vacsorázunk este, vagy rohanunk és csak gyorsan bekapunk valamit?

Elég lesz-e egy magasított pult bárszékekkel, vagy étkezőasztal is helyet kell, hogy kapjon? Hol legyen ezeknek a helye? Ha tényleg csak rohanunk, akkor legyen közel a hűtőhöz, bejárathoz.

Mi az amit a jelenlegi konyhánkban szeretünk/nem szeretünk?

Még véletlenül se vigyük tovább a régi konyhánk idegesítő tulajdonságait, viszont el ne mulasszuk beilleszteni, amelyeket szeretünk.

Tudnánk rá elegendő idő szánni, hogy rend és tisztaság legyen a konyhában vagy ritkábban van időnk takarítani?

Amennyiben nagyon zavar minket ha zsírfolt van a konyhaszekrényen, akkor ne válasszunk magasfényű fehér frontot push-open nyitással. Mivel így nem lesz fogantyúnk, ha főzéskor kinyitjuk majd becsukjuk a szekrényt, úgy biztosan foltos marad.

Van bármilyen egészségügyi problémánk, pl.: hátfájdalom, ami megnehezíti az életünket?

A szép konyha életünk megrontója is lehet, ha nem vesszük figyelembe az egészségügyi állapotunkat. Az ergonómia az egyik legfontosabb, hiszen rövid és hosszú távon is fájdalmat tud okozni a nem megfelelő kialakítás.
Legyen a pult kényelmes magasságban főzéshez, és mosogatáshoz is. Gondoljunk csak bele, főzéskor a lábasoknak is van egy magassága, és mi a fölött kavarjuk az ételt, míg mosogatáskor a pult szintjén van a kezünk.

Milyen háztartási gépeket szeretnénk használni majd? Milyen gyakran használnánk ezeket?

A konyha stílusának megbeszélése csak ez után következik, hiszen olyan korpuszt, frontokat és stílust választhatunk, amilyet szeretnénk.
Az is meghatározó, mennyire szeretjük a dísztárgyakat, hiszen ha hajlamosak vagyunk ilyeneket felhalmozni, akkor olyan legyen a konyha, hogy ne váljon egy idő után túl zsúfolttá.

A jó konyhabútor tehát minden fenti feltételnek eleget tesz. Idomul az életformánkhoz, nem csak külsőleg, de belsőleg is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük